De handtekeningen worden gezet. Met v.l.n.r. Saskia van Kleef (terzijde gestaan door mede-voorzitter Jelle Jukema), Jan Waaijer en Ankie van Tatenhove. 
De handtekeningen worden gezet. Met v.l.n.r. Saskia van Kleef (terzijde gestaan door mede-voorzitter Jelle Jukema), Jan Waaijer en Ankie van Tatenhove.

23 maart 2016

Lansingerland – Met het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomsten Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds wordt ook dit jaar weer de stap gezet naar meer mogelijkheden om met name kinderen van ouders met een laag inkomen toch de gelegenheid te geven te sporten of een muziekinstrument te bespelen, toneel te spelen of schilderles te volgen.

door Trees Borkus-Henskens

Namens de gemeente Lansingerland zette de wethouder Sociaal Domein Ankie van Tatenhove haar handtekening voor deelname aan het JeugdSportFonds en het JeugdCultuurfonds. Als bestuurslid van beide fondsen was die taak toebedeeld aan Jan Waaijer. De samenwerkingsovereenkomst van het JeugdCulturfonds werd bovendien ondertekend door Saskia van Kleef, voorzitter van de Rotary Lansingerland. Deze organisatie neemt de financiële bijdrage van dit Fonds over van de gemeente.

Voortgang samenwerking

In 2014 haakte de gemeente aan bij de beide fondsen van Zuid-Holland, waarbij zich inmiddels 200 gemeenten eveneens hebben aangesloten. “Ook in een gemeente als Lansingerland kennen we ‘verborgen’ armoede. Ook deze kinderen willen we kennis laten maken met sport en cultuur, “ aldus de wethouder, die wist dat vorig jaar 150 kinderen daardoor lid konden worden van een sportvereniging en 30 gebruik maakten van het cultuurfonds. Van de in totaal 270 kinderen die ergens aan konden deelnemen klopten de overigen aan bij de Stichting Leergeld.

De bijdragen uit de fondsen gaan rechtstreeks naar de clubs of organisaties waar de kinderen zich bij aanmelden. Het aantal intermediairs is in aantal toegenomen. Veel verzoeken tot een financiële bijdrage komen binnen via Kwaadraad, Flexus Jeugdplein of Vluchtelingenwerk en worden opgepakt door de intermediair.

 

Rotary Lansingerland

De leden van Rotary Lansingerland zetten zich belangeloos in voor maatschappelijke projecten. “Dit jaar kozen we als speerpunt ‘Jeugd’ en vervolgens gingen we op zoek naar een aansluitend project,” verklaart Saskia van Kleef deelname aan het Jeugdcultuurfonds. “De jeugd van Lansingerland een dienst bewijzen en bovendien maatschappelijk relevant; dat was de insteek. Na gesprekken met diverse organisaties pakten we deze mogelijkheid graag aan.”

Andere projecten van Rotary Lansingerland zijn onder andere Wandelen voor Water (vandaag) waar ruim 350 leerlingen van verschillende basisscholen aan deelnemen en Bridge in de Kas met ruim 300 deelnemers. De opbrengst van deze laatste actie zal dit jaar worden ingezet voor het Jeugdcultuurfonds. Met deze ondertekening hebben we als Rotary tevens een andere koers ingezet; we willen in Lansingerland nog meer gaan samenwerken met andere partijen en organisaties.”